MI želite poslati sporočilo preko twitterja?

nedelja, 23. oktober 2011

Vrednote in komentatorji


Vrednote so preprosto povedano tiste dejavnosti ali pojavi, ki jih cenimo. Največkrat govorimo o vrednotah kot so poštenje, pravičnost, delavnost, znanje, sposobnosti, odgovornost in podobne.
Običajno in zelo narobe pa je, da vrednote zamenjujemo za njihove kvazi nadomestke, kot so na primer denar  ali politične usmeritve. Denar je sredstvo v katerem merimo vrednost in nikakor vrednota. Prav tako politična usmeritev lahko vsebuje sledenje določenim vrednotam, a sama to ni.
Politična stranka lahko sledi vrednotam liberalnega kapitalizma, kot so svobodno razpolaganje s privatno lastnino in svobodno podjetništvo, socialnim vrednotam, kot so socialna pravičnost, ali  konservativnim vrednotam, kot so tradicionalna družina, skrb za skupnost in podobno. Pravzaprav moderne politične stranke zagovarjajo zelo podobne vrednote. Največkrat jim dajo različne prioritete. Pri nekaterih je morda v ospredju osebna svoboda, pri drugih skrb za skupnost. Zato je kritika dejanj politikov ali političnih strank najlažje ovrednotiti skozi prizmo vrednot. Pri tem se opazovalec, največkrat novinar, komentator, ne more ogniti subjektivnosti. A če je le sposoben izkočiti iz okvira navijaštva za določeno politično opcijo, mu lahko uspe obdržati objektivnost tako, da si zgradi sistem vrednot, ki jih sam zagovarja. Ravnanje politikov je najlažje ocenjevati preko svojega sistema vrednot in pri tem objektivnost naenkrat ni več problem.
V Sloveniji je deloma po tej poti stopil časnik Finance, ki sledi predvsem vrednote liberalnega kapitalizma, slednje je seveda povsem moja ocena in dopuščam, da ni povsem točna, njihovi komentatorji pa ocenjujejo politike skladno s temi vrednotami. Pravzaprav pa povsod drugje, mišljeni so seveda slovenski mediji,  naletimo na navijaške komentatorje ali že kar promotorje določenih politikov ali političnih opcij. Huda ocena! Ja, kar preberite določene komentatorje. Seveda se najdejo tudi izjeme in ni jih tako malo, a ne prevladujejo. Morda s časoma postanejo izjeme pravilo.
Seveda so navijaški komentatorji na vseh straneh. Ja tudi politična opcija ki jo zagovarjam jih ima. Niti ni pomembno, ali imajo določeni navijaški komentatorji razlog za svoj obstoj v navijaških komentatorjih nasprotne opcije, v politični opredelitvi ali v osebnih koristih.  Če želimo objektivnost in transparentnost moramo navijaštvo preseči. Na žalost se tega ne da niti z zakonom niti z dekretom. Komentatorji morajo ponotranjiti princip komentiranja glede na osebni sistem vrednot. To je po mojem edina sprejemljiva pot objektivnega komentiranja. In objektivno komentiranje,  je spet vrednota, ki jo je smiselno zagovarjati v vseh političnih opcijah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar